BIOGRAFI/CV

Johan E. Andersson är verksam som tonsättare, slagverkare, instrumentbyggare och musikpedagog. Han har ett förflutet som filmarbetare och filmproducent.

Han är självlärd slagverkare och började tidigt intressera sig för att utforska klanger för att kunna hitta egna ljud som komplement till de traditionella instrumenten.

Johan var verksam i ett flertal egna improvisationsorkestrar under 1990- och 2000-talet såsom: Trio Dynamique, Sond, nyjohankopiajpegBlümchen trio, In Between och Inner out.

Han har också bl.a spelat med The Great Lerning Orchestra, samarbetat med koreografer som Philippe Blanchard och Charlotte Engelkes, spelat stumfilmsmusik tillsammans med Matti Bye och arbetat som musiker olika sammanhang: operaföreställningar, konstutställningar, vinprovningar, skivinspelningar, invigningar och prisutdelningar.

Intresset för klanger ledde till att Johan började komponera musik, först till The great Lerning Orchestra . Detta ledde sedan till att Johan 2005-06 utbildade sig på Gotlands Tonsättarskola och utbildningen komposition/fri konst.

Efter utbildningen har Johan komponerat verk till bl.a. Invigningen av Riksantikvarieämbetets nya lokaler i Visby 2008, filmmusik till 3 kortfilmer producerade bl.a. av Stockholms Filmskola och ett verk specialskrivet till Nikolai Ruin, Visby. Han har även komponerat musik till teater.

Johan har hela tiden byggt och uppfunnit egna instrument, samt också spelat på alla tänkbara föremål såsom, ljusstakar, uppmickade vattenkannor, cyckelhjul, elvispar, brickor, rör, plåtar, häcksax, et.c.

Johan driver sedan 2010 projektet Musikfabriken, finansierat av Arvsfonden, där människor med intellektuella funktionsnedsättningar bygger instrument och framför nutida konstmusik.

Tillsammans med Nils Personne turnerar han och har workshops med instrumentbyggen av skrot för barn och vuxna.

Han bygger också instrument på beställning till teater, dansföreställningar och till filmmusik. Han har också haft utställningar med ljudkonst/ljudskulpturer och instrument på museum och konsthallar.

 

 

 

 

Ladda hem CV

 

 

Tillbaka till toppen

KAPELLET

JOHAN E. ANDERSSON © 2014 KAPELLET

Svenskaflaggan
unionjack